Gravid men...

“Jeg er netop startet på min uddannelse. Jeg har glædet mig længe til at komme igang, men nu har jeg lige fundet ud af, at jeg er gravid!! Det er super dårlig timing, men på den anden side synes jeg også, det er svært at få en abort. Min veninde siger, jeg er nødt til at vælge mellem uddannelsen og barnet. Er det virkelig nødvendigt? Hvad mener I?”

“Først og fremmest kan jeg kan godt forstå, det er overvældende, når du finder ud af, du er gravid på et tidspunkt i dit liv, hvor du slet ikke havde forestillet dig, at få et barn.

Det gør selvfølgelig ikke et studie nemmere at gennemføre, at man får et barn undervejs. Men på den anden side, er der faktisk folk der vælger at få børn mens de studerer, da studietiden er en forholdsvis fleksibel tid i livet (f.eks. sammenlignet med når man har fuldtidsjob). Måske kan du på dit studie møde nogen, der har fået barn undervejs?

Det kan være en god ting, at have støtte fra sine omgivelser, hvis man har et barn mens man studerer, men det er ikke umuligt at få det til at fungere. Så man behøver ikke vælge mellem barnet eller uddannelsen. Der er i en række studiebyer kollegier for studerende med børn – det kan også give støtte i hverdagen.

Hvis du vil kigge på mulighederne for at tilrettelægge dit studieforløb, så det passer med graviditeten, kan det være en god ide at få en samtale med en koordinator eller en studievejleder på dit studie.”

 

Category: Gravid men...

“Jeg er åbenbart gravid, og det var ikke planlagt. Jeg blev egentlig glad da jeg tog testen, men jeg er bange for jeg mister mit job, hvis jeg fortæller min chef jeg er gravid. Jeg har hørt om andre gravide der er blevet fyret, og jeg ville slet ikke kunne overskue det, hvis jeg mistede mit job. Så nu har jeg fået en tid ved lægen, men jeg ved ikke hvad jeg vil.”

“Det kan være en stor omvæltning at opdage man er gravid. På den ene side kan det være en glædelig nyhed, men på den anden side følger der rigtig mange spørgsmål med. Hvad skal der nu ske? Nogen gange fylder spørgsmålene så meget, at det helt kan tage glæden fra én.

Jeg håber ikke du føler du skal stå til regnskab overfor nogen, fordi du er blevet gravid. Det sker for mange uden det er planlagt, og mange har derfor stået i samme situation som dig. Sket er sket, og der er ikke andet at gøre end at se fremad.

Det er ikke lovligt, at fyre en kvinde fordi hun er gravid. Det er diskriminination, og selvom det ikke er behageligt, at fortælle chefen man er gravid, så er man beskyttet af loven. Man må ikke fyre eller degradere kvinder fordi de er gravide og skal på barsel. Samtidig er det helt op til én selv, hvornår man vil fortælle sin arbejdsplads at man er gravid. Man skal blot give besked senest 12 uger inden man skal på barsel. Så du kan helt selv bestemme hvornår du er klar til informere din arbejdsgiver.

Jeg ved ikke om du er medlem af en fagforening, men det kan være en rigtig god idé at blive det. Fagforeningen kan svare på alle spørgsmål omkring job og graviditet og barsel, og kan støtte dig, hvis du oplever problemer.

Du skriver, at du umiddelbart blev glad, da du så, du var gravid. Men det lyder til at den her bekymring omkring dit job er kommet til at fylde rigtig meget for dig. Det er en stor beslutning du står overfor, og spørgsmålet er om tankerne omkring jobbet skal fylde så meget at det afgør beslutningen?

En måde at sætte tingene lidt i perspektiv, er at tænke nogle år frem i tiden. Hvordan tror du, du vil se tilbage på den her beslutning hvis du vælger at få en abort? Og hvordan tror du, du vil se tilbage, hvis du vælger at gennemføre graviditeten?”

Category: Gravid men...

“Jeg er arbejdsløs, og nu er jeg blevet gravid. Jeg vil gerne beholde barnet, men jeg aner ikke hvordan jeg skal få det til at hænge sammen med økonomien. Kan man få barsel, hvis man er arbejdsløs eller hvordan?”

“Helt grundlæggende kan man godt få barsel, når man er arbejdsløs.

Hvis du er berettiget til dagpenge, er du også berettiget til barselsdagspenge når du får et barn. Arbejdsløshedsdagpenge udbetales fra A-kassen, mens barselsdagpenge kommer fra kommunen. Det er dog A-kassen der erklærer overfor kommunen, at du er berettiget til dagpenge. Derfor kan du stille dine spørgsmål om barsel til både A-kassen og kommunen.

Du kan læse om barselsdagpenge på borger.dk.

Hvis du er berettiget til kontanthjælp kan du også få kontanthjælp når du får et barn. Du skal blot ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet, være i aktivering og gå til møder osv mens du er på barsel. Din kontanthjælp vil måske stige, fordi du bliver forsørger (hvis du ikke er det i forvejen).

Du kan læse om kontanthjælp når du får et barn på borger.dk.”

Category: Gravid men...

“Jeg har netop fundet ud af jeg er gravid. Jeg er i tvivl om jeg skal beholde det. Der er mange ting inde i billedet, men det der bekymrer mig mest, er at jeg ikke kan bo her med et barn. Min lejlighed er for lille. Hvad gør jeg? Kan kommunen hjælpe?”

“Man kan have mange forestillinger om hvor stor en bolig skal være, for at der kan være et barn. Der er dog ingen formelle krav til, hvor stor en bolig man skal have, når man får et barn, og hvis man kigger lidt rundt (især i storbyer) vil man opleve at familier har fået selv meget små boliger til at fungere. Der kan dog være regler, hvis man f.eks. bor på kollegie, som gør at man er nødt til at finde en ny bolig, hvis man får et barn.

Kommunen er ikke forpligtet til at hjælpe én med at finde en ny bolig. Kun hvis man står på gaden, skal kommunen hjælpe med at finde ‘tag over hovedet’, men dette behøver ikke være permanent. Kommunen har dog omvendt gode muligheder for at hjælpe med at finde bolig, da de har adgang til at fordele en del af de almene boliger i boligsselskaberne, når disse bliver ledige. Derfor har nogle kommuner også særlige ventelister, f.eks. for enlige forsørgere, så man nemmere kan få adgang til en egnet bolig. Men det er forskelligt fra kommune til kommune.

Men man kan jo også søge efter en ny bolig selv – skrive sig op i boligselskaber, kigge i lokalavisen eller hvad der nu er relevant i det område man bor. Det kan være svært at give et klart svar på spørgsmålet “hvordan finder jeg en bolig?”. Det afhænger af hvor i landet man søger.”

Category: Gravid men...

Spørgsmål: “Jeg er blevet gravid, selvom jeg brugte prævention. Jeg kunne godt tænke mig, at få børn engang, men jeg havde slet ikke forestillet mig, at det skulle være nu. Jeg havde tænkt, jeg skulle være færdig med min uddannelse først. Jeg føler mig bare ikke klar til at blive mor endnu…”

Svar: “Hvornår man er ‘klar’ til at få et barn? Det er et godt spørgsmål.

Det er selvfølgelig rart, hvis alting er ‘på plads’ før man får et barn, men virkeligheden er jo en anden for rigtig mange mennesker. Og spædbørn er jo egentlig ligeglade om uddannelse, hus og karriere er ‘på plads’ – de har brug for omsorg.

Jeg tror rigtig mange gravide er i tvivl om de er ‘klar’ til at blive mor. De færreste føler sig 100% klar, og for mange er graviditeten en proces, hvor man forbereder sig – både fysisk og psykisk.

Man skal også huske, at livet ikke går i stå, når man får et barn. Det er muligt at gennemføre en uddannelse, få job og hjem. Tingene kan komme på plads hen ad vejen, hvis det er det du ønsker.”

Category: Gravid men...

Graviditetstestning

“Jeg er gået over tiden, så jeg har taget en graviditetstest. Den viser dog kun én tydelig og én meget utydelig streg, så jeg er ikke gravid – eller hvad?”

“Hvis en graviditetstest viser to streger, så er den positiv, også selvom den ene streg er utydelig. Den ene streg måler om der er urin nok på testen til at testen virker – den kalder man kontrol-stregen. Den anden streg måler, om der er så meget hCG i urinen, at det tyder på man er gravid. Og selvom stregen er utydelig viser den stadig, at der er mere hCG end normalt i urinen.

Hvis du tager en ny test om et par dage, vil stregen sandsynligvis være tydeligere, fordi der kommer mere og mere hCG i kroppen hele tiden, hvis man er gravid. Lægen kan bekræfte om du er gravid eller ej.”

Category: Graviditetstestning

“Hej. Jeg går og spekulerer på om jeg måske er gravid. Jeg synes jeg har en masse symptomer, så i dag tog jeg en test. Men den viste kun én streg. Kan jeg godt være gravid selvom testen er negativ?”

“Hvis du har symptomer på graviditet (f.eks. at din menstruation udebliver, at du har ømme bryster, kvalme eller føler dig træt) og testen viser negativ, så er der flere muligheder:

Måske er du gravid, men testen er taget for tidligt (se andet spørgsmål om dette emne). Prøv at vente en uge mere og se hvad en ny test siger.

Måske er du gravid, men det viser sig ikke i denne type test. Din læge kan vurdere, om der er grundlag for at tage en anden slags graviditetstest ved at tage en blodprøve.”

Måske er du ikke gravid, men oplever symptomerne alligevel. Nogen kvinder oplever, at stress eller vægttab kan forsinke deres menstruation. Andre har oplevet, at de tænkte meget på om de var gravide, og derfor oplevede en del symptomer, selvom de ikke var gravide. Og igen kan der jo være andre årsager til f.eks. træthed eller kvalme. Hvis din menstruation holder op, bør du under alle omstændigheder tale med lægen. Måske er det graviditet, måske er det noget andet. Men det er en væsentlig ændring i din kropsfunktion, og måske skal det undersøges.

Der er altså flere muligheder. Men prøv først og fremmest at vente en uge, og se om din menstruation dukker op eller en ny test vil vise positiv.”

Category: Graviditetstestning

“Jeg har været sammen med en fyr, og vi brugte ikke prævention. Jeg tænkte egentlig ikke så meget over det, men nu er begyndt at få det underligt – ondt i maven. Hvornår kan jeg tage en graviditetstest?”

“Man plejer at sige, man kan tage en test tidligst den dag man forventer at få menstruation. Så hvis der plejer at gå 30 dage fra sidste menstruation begyndte til den nye begynder, kan man teste den dag der er gået 30 dage.

Men kan også regne fra den dag, man havde ubeskyttet sex, og teste tidligst 14 dage efter. Læs evt i indlægssedlen på testen, hvor tidligt du kan teste.

En graviditetstest måler hvor meget hCG (graviditetshormon), der er i urinen. Alle kvinder har en smule hCG i kroppen, men hvis man bliver gravid begynder koncentrationen at stige lige så stille – der kommer mere og mere hver dag. Testen måler altså om der er så meget hCG, at det viser man er gravid. Men hvis man tester for tidligt, kan testen vise negativ, selvom man egentlig er gravid. Derfor er det vigtigt, ikke at teste for tidligt, for så kan man ikke stole på testresultatet. Den kan vise negativ, selvom man er gravid.

Hvis testen var negativ og menstruationen ikke kommer, kan man vente en uge mere og tage en ny test.”

Category: Graviditetstestning

Jeg er i tvivl...

Spørgsmål: “Jeg har lige fundet ud af jeg er gravid. Jeg flyttede til byen for 2 måneder siden for at tage min uddannelse og være tættere på min kæreste. Men det gik ikke – jeg gjorde det forbi i sidste weekend. Og nu sidder jeg så her helt alene. Min familie bor langt væk, og jeg har ikke rigtig nogen venner her. Jeg har altid tænkt, at jeg aldrig skulle have en abort, men lige nu virker det totalt uoverskueligt. Har fået en tid hos lægen på torsdag, men jeg ved ikke rigtig hvad jeg vil. Er bare rigtig ked af det.”

Svar: “Først og fremmest er jeg ked af at høre du føler dig så alene i denne situation. Når man er gravid har man særligt behov for omsorg og støtte, og jeg håber du kan støtte dig til din familie og dit gamle netværk, selvom de ikke bor lige om hjørnet.

Det lyder til at dit liv er ved en skille-vej, og der er flere spørgsmål i dit liv, som må afklares hen af vejen. Du skriver, at det ikke gik med din kæreste og du har gjort det forbi med ham. Jeg ved ikke, om det, at du er gravid med ham får dig til at overveje tingene en ekstra gang – måske, måske ikke. Et andet spørgsmål handler om graviditeten – hvad skal der nu ske? Og det tredje spørgsmål handler om, hvor du skal bo og hvad med din uddannelse? Overvejelserne fletter sig ind i hinanden, men måske det kan hjælpe dig at skille tingene lidt ad og tage ét spørgsmål af gangen.

Det mest presserende spørgsmål omhandler jo graviditeten. Hvis du kan, så prøv at tænke på graviditeten lidt for sig – uden at blande alle de andre uvisheder ind i det til at starte med. Hvad tænkte du, da du opdagede at du var gravid? Hvordan har du det med at være gravid? Jeg ved ikke om du overhovedet har haft overskud til at tænke over det? Det kan tage lidt tid før nyheden bundfælder sig, og måske har du brug for at tale med en veninde eller din familie om det. Og måske flere gange.

Det kan som sagt tage tid, og hvis du føler at du ikke er afklaret før din aftale på torsdag, så er det helt ok at udskyde beslutningen, til du er klar. Du kan evt flytte din tid, hvis du endnu ikke er klar til at tale med lægen.

Hvis du efterhånden finder ud af, hvad du gerne vil, så kan du tage de næste spørgsmål ét af gangen: Hvad skal der ske med uddannelsen? Er det her jeg skal bo? Osv. Det kommer selvfølgelig til at tage tid, men lidt efter lidt kan du finde frem til, hvad der skal ske. Det er ok at du ikke har en færdig plan for hele situationen lige nu. Først og fremmest har du brug for at støtte dig til nogen, du har tillid til. Derefter kan du finde ud af hvad du vil – én ting af gangen.”

Category: Jeg er i tvivl...

“Jeg er gravid, og kan ikke klare at få et barn, men jeg bryder mig ikke om at få en abort. Jeg overvejer bortadoption. Er det overhovedet en mulighed?”

Det gør mig ondt at høre, du står i så vanskelig en situation. Det må bestemt ikke være nemt.

Hvis det (af den ene eller anden grund) ikke er muligt for dig selv at tage dig af det barn du venter, og du ikke ønsker abort, er det rigtigt at bortadoption er en mulighed. Det er jo på ingen måde en nem løsning, men det fornemmer du nok også selv. Men det kan i nogen tilfælde være en god løsning, da det giver barnet nye forældre. Du vil altid være barnets biologiske mor, men gennem en bortadoption og adoption får barnet nye forældre, der vil tage sig af barnet gennem dets opvækst. Det er en stor beslutning, da den er juridisk bindende og ikke kan laves om. Også derfor får man en del samtaler på statsforvaltningen inden, og man kan tidligst give tilsagnet om bortadoption 3 måneder efter barnet er født. Indtil da er barnet i en plejefamilie.

Hvis du overvejer bortadoption, kan du læse mere om det her.”

Category: Jeg er i tvivl...

Spørgsmål: “Jeg er i syv sind. Min kæreste har lige forladt mig, og nu opdager jeg, at jeg er blevet gravid… Jeg kan slet ikke overskue at få et barn lige nu. Men jeg får det dårligt, når jeg læser om abort – det er bare slet ikke mig. Hjælp.”

Svar: “Jeg er ked af at høre, at din kæreste er gået fra dig. Når man er gravid, har man jo særligt brug for støtte og omsorg, så jeg kan godt forstå det er svært for dig lige nu.

Det lyder til at du har brug for at sunde dig lidt fra chokket før du beslutter dig, hvad der skal ske. Jeg kan forestille mig, at det i sig selv er en stor omvæltning at blive alene, når det var kæresten, der besluttede at I ikke længere skulle være sammen. Nu er du oveni hele den omvæltning gravid, og det kan tage tid at tænke tingene igennem og kigge på de valgmuligheder du har. Det kunne være godt, om du havde en god veninde eller et familiemedlem du er tryg ved, som du kan tale din situation igennem med – gerne flere gange, så du kan vende tankerne med nogen.

Det lyder til at der ikke rigtig er nogle ‘lette løsninger’ i din situation. Du bryder dig ikke om tanken om abort, og det virker uoverskueligt at få et barn lige nu. Spørgsmålet er, hvilken af de to valgmuligheder, du (måske med tiden) kan finde dig til rette i. Det bedste vil jo være, at det er et valg du kan leve med, også selvom det bliver svært.

Prøv at give dig tid til at overveje hver enkelt mulighed – først den ene, så den anden. Hvordan vil jeg have det, hvis jeg gør xxx? Hvordan mon det vil være på sigt? Hvem kan hjælpe mig, hvis jeg har brug for det? Hvilke spørgsmål har jeg brug for at få svar på, før jeg beslutter mig?

Hvis du har lyst til at tale med nogen om dine tanker, er du også velkommen til at skrive til os.”

Category: Jeg er i tvivl...

Spørgsmål: “Jeg er blevet gravid igen. Det var bestemt ikke planen. Vi var enige om, at vi ikke skulle have flere børn, og det hele var begyndt at blive lidt lettere. Men nu er jeg altså gravid, og jeg aner ikke hvad jeg skal gøre. Den ene dag er jeg glad, og den næste kan jeg slet ikke overskue det.”

Svar: “Det er ikke altid nemt, når livet ændrer kurs. Man har indstillet sig på, hvordan tingene er og ser ud til at blive. Og så kan det være svært, hvis livet tager en drejning – som dit f.eks. har gjort nu. Det kan tage tid at fordøje det. Og det er slet ikke unormalt at have blandede følelser omkring det at være gravid – især i de første måneder.

Jeg tror mange kvinder, har overvejet om de kan rumme et barn mere. Har vi overskud til et mere? Energi til et mere? Nogen gange kan det se uoverskueligt ud. Det kan sommetider hjælpe at sætte ord på, hvad det er, der bekymrer én og fylder i tankerne. Så kan man også bedre begynde at finde løsninger sammen.

Heldigvis er naturen jo indrettet sådan, at man har 9 måneder før barnet kommer. Det giver tid til at forberede sig og indstille sig på det nye familiemedlem. Det giver selvfølgelig udfordringer at få et barn mere, men mange oplever også, at det giver mange glæder til hele familien.”

Category: Jeg er i tvivl...

“Jeg er blevet gravid, selvom jeg brugte prævention. Jeg kunne godt tænke mig, at få børn engang, men jeg havde slet ikke forestillet mig, at det skulle være nu. Jeg havde tænkt, jeg skulle være færdig med min uddannelse først. Jeg føler mig bare ikke klar til at blive mor endnu…”

“Hvornår man er ‘klar’ til at få et barn? Det er et godt spørgsmål.

Det er selvfølgelig rart, hvis alting er ‘på plads’ før man får et barn, men virkeligheden er jo en anden for rigtig mange mennesker. Og spædbørn er jo egentlig ligeglade om uddannelse, hus og karriere er ‘på plads’ – de har brug for omsorg.

Jeg tror rigtig mange gravide er i tvivl om de er ‘klar’ til at blive mor. De færreste føler sig 100% klar, og for mange er graviditeten en proces, hvor man forbereder sig – både fysisk og psykisk.

Man skal også huske, at livet ikke går i stå, når man får et barn. Det er muligt at gennemføre en uddannelse, få job og hjem. Tingene kan komme på plads hen ad vejen, hvis det er det du ønsker.”

Category: Jeg er i tvivl...

Om abort

Du kan læse om medicinsk og kirurgisk abort ved at følge dette link (klik her).

Category: Om abort

“Det er svært at sætte tid på, hvor hurtigt forløbet kan gå, men det kan ikke gøres på få dage.

Første skridt er at kontakte lægen og få foretaget en test, så det kan fastslåes om man er gravid eller ej. Hvis testen er positiv, får man en tid hos lægen til en undersøgelse. Her vurderer lægen, hvor langt man er henne i graviditeten ved at spørge til menstruationen og mærke på livmoderens størrelse. Hvis man anmoder om en abort, informerer lægen om hvad det er og hvad det indebærer. Hvis man stadig ønsker abort, skriver lægen en henvisning. Man får så en tid, hvor man skal møde til forundersøgelse, hvor man bliver scannet og det fastslåes, hvor langt man er henne. Herefter lægger man en plan for selve aborten.

Hvor lang tid forløbet tager, afhænger altså af, hvor lang ventetid, der er i de forskellige ‘led’. Man kan have et ønske om få det overstået hurtigt, men ventetiden kan have den fordel, at man får tid til at overveje beslutningen en ekstra gang.  Det er en stor beslutning, og personalet er vant til, at den gravide kan være i tvivl.

Det er på alle tider i forløbet ok, at ombestemme sig.”

Category: Om abort

“Jeg er 17 år, og har fundet ud af jeg er gravid. Jeg tror jeg gerne vil have en abort, men jeg har ikke lyst til at fortælle det til mine forældre. Kan jeg få en abort uden de får det at vide?”

“Normalt skal man have forældrenes tilladelse (underskrift hos lægen) hvis man ikke er myndig. Man kan søge om dispensation fra denne regel, hvis der er en helt særlig grund til at man ikke ønsker at involvere sine forældre. Man søger gennem lægen, og det skal vurderes af et abortsamråd, som indkalder én til samtale.

Spørgsmålet er dog, om det ikke kunne være godt at involvere dine forældre, så du ikke står alene med så alvorlig en beslutning? Mange er nervøse for at fortælle deres forældre, at de er blevet gravide. Men de fleste forældre elsker jo deres børn, og vil gerne hjælpe dem, hvis de har problemer. Så selvom det måske kan være svært at få det sagt, kunne det måske være en lettelse, at de får det at vide?”

Category: Om abort

Spørgsmål: “Jeg er blevet gravid uden det var planlagt, og er i tvivl om hvad jeg vil. Hvis jeg får en abort, kan jeg så gå hen og blive steril, så jeg ikke kan få børn senere? Det ville jeg bare være så ked af.”

Svar: “Man kan ikke umiddelbart sige, at man kan blive steril af at få en abort. Der er dog en risiko for at få en underlivsinfektion, når man får en provokeret abort. Hvis infektionen er voldsom, eller den ikke bliver behandlet, kan den give arvæv i æggestokkene, som kan gøre det vanskeligt at blive gravid. Men risikoen for at få en infektion er ikke stor, og risikoen for at den gør det vanskeligt at blive gravid er mindre.

En anden ting, som man kan overveje er, at det ikke bliver nemmere at blive gravid med alderen. Fra man er 25 år begynder fertiliteten (altså en kvindes evne til at blive gravid) at dale, og efter de 35 går det rigtig stærkt. Så ved at udsætte tidspunktet man får børn, er der altid en risiko for, at det kan være svært at blive gravid, simpelthen fordi man er blevet ældre.”

Category: Om abort

Om fortrydelsespiller

Hvornår du kan tage en test afhænger ikke af, hvornår du har taget fortrydelsespillen. Det afhænger af hvornår du kan være blevet gravid. De første dage efter du eventuelt kan være blevet gravid, ‘ved’ kroppen det endnu ikke. Det er først når det befrugtede æg har sat sig fast, at der begynder at komme graviditetshormon i kroppen, som man kan måle med en graviditetstest. Det tager en uge eller to. Derfor er man nødt til at vente 14 dage fra den dag, man havde ubeskyttet sex, før man kan tage en graviditetstest. Hvis man tager den tidligere, kan man ikke stole på resultatet: Testen kan vise negativ, selvom man egentlig er gravid, fordi der endnu ikke er nok graviditetshormon i kroppen.

Category: Om fortrydelsespiller

Fortrydelsespiller indeholder en større mængde hormon, og man kan derfor ikke anbefale, at man tager dem ofte. I indlægssedlen på præperaterne står det angivet, at man ikke må tage to dosis indenfor samme menstruationsperiode. Det anbefales ikke at man bruger fortrydelsespiller igen, før man har haft menstruation. Af samme årsag kan man ikke bruge fortrydelsespiller som prævention – det er ikke sundt for kroppen. Hvis du er i tvivl, så spørg din læge.

Category: Om fortrydelsespiller

Fortrydelsespiller virker ved at udskyde ægløsning, hvis denne ikke har fundet sted. Derfor er det afgørende for pillens virkning, at den tages kort tid efter det ubeskyttede samleje. Hvis først ægløsningen har fundet sted, kan fortrydelsespillen ikke forhindre en eventuel graviditet (og det vil ikke gøre skade på fosteret). Du kan læse i indlægssedlen, hvor længe efter samlejet man kan forvente en virkning af pillen. Det er som sagt bedst at tage den indenfor et døgn, men nogle piller kan tages op til 3-5 døgn efter.

Category: Om fortrydelsespiller

Fortrydelsespiller er ikke en garanti mod graviditet. Det er svært at sætte tal på, hvor effektive de er – det er jo heller ikke hver gang man har ubeskyttet sex, at man bliver gravid. Det afhænger af mange ting. Man ved dog, at fortrydelsespiller ikke er 100% sikre – graviditet kan stadig forekomme.

Category: Om fortrydelsespiller

Ja – man kan godt blive gravid, selvom man har taget en fortrydelsespille. Hvis du oplever at din menstruation udebliver, kan du tage en graviditetstest. Du skal dog være opmærksom på at fortrydelsespiller kan skubbe til din menstruation, så den ikke kommer til samme tid og i samme styrke som forventet. Husk også, at der skal være gået 14 dage fra det ubeskyttede samleje, før en test med sikkerhed kan vise om du er gravid eller ej.

Category: Om fortrydelsespiller

Nej. Hormonerne i fortrydelsespiller kan give bivirkninger (kvalme, maveuro, blødningsforstyrrelser, hovedpine mv) men de påvirker ikke et eventuelt foster.

Category: Om fortrydelsespiller