Hvor langt er jeg henne?

Når det er konstateret, at man er gravid, regner man ud, hvor langt man er henne i graviditeten. Det gør man med en såkaldt terminsberegning. Man regner fra den første dag i den seneste menstruations-periode, det man kalder “sidste menstruations første dag”. 40 uger efter denne dag ligger termin, dvs det gennemsnitlige forventede fødselstidspunkt.

Hvis du ikke kan huske, hvornår du havde menstruation, er der andre måder at beregne eller skønne, hvor langt du er henne:

  • Hvis du ved, hvornår du blev gravid, kan man lægge 38 uger til denne dato.
  • Lægen kan mærke på din livmoders størrelse og skønne, hvor langt du er henne.
  • Med en ultralydsscanning kan man måle fosterets størrelse og bestemme terminen. Denne måling giver et meget præcist resultat, hvis den foretages i de første måneder af graviditeten.

Man beregner graviditet i uger. Otte uger efter “sidste menstruations første dag” er man således “otte uger henne” eller “i niende uge”. Lægen vil betegne dette tidspunkt som “uge 8+0” fordi der er gået 8 uger og 0 dage.

Du kan beregne din termin og hvor langt du er henne ved at klikke her.

Hvad foregår der i kroppen?

En graviditet sætter en masse processer i gang i hele kroppen helt fra de første uger. Fosteret udvikler sig i livmoderen. Men samtidig gør graviditetshormonerne også udslag i resten af kroppen og i psyken. Man kan altså sagtens opleve at være gravid, før der er noget at se eller mærke på maven.

I de første uger er det meget normalt at opleve brystspændinger, træthed og kvalme. Det aftager typisk igen omkring 12. uge, så man får det bedre og bliver mere frisk.

Psyken mærker også graviditeten. Mange føler sig mere følsomme og sårbare, og trætheden i de første 12 uger kan forstærke følelserne.

Dette sker alt imens fosteret udvikler sig i livmoderen. Hvis du vil se en animation om, hvordan fosteret vokser og udvikler sig under graviditeten kan du følge dette link.