Jeg er gravid

Hvis du ikke har taget en test, der bekræfter, at du er gravid, er det en god idé at gøre det. Læs mere om, hvordan du kan få lavet en graviditetstest her.

Tanker om graviditet

Hvis du ved, at du er gravid, kan du føle alt fra glæde og spænding til panik og chok. Det kan tage noget tid, før du helt forstår, at du er gravid.

En graviditet skaber mange forandringer i hele kroppen. Fosteret udvikler sig i livmoderen. Men samtidig giver graviditetshormonerne også udslag i resten af kroppen og i psyken. Man kan altså sagtens opleve at være gravid / føle sig gravid, før der er noget at se eller mærke på maven.

I den første tid af graviditeten er det meget normalt at opleve brystspændinger, træthed og kvalme. Det aftager typisk igen omkring 12. uge, så man får det bedre og bliver mere frisk.

Psyken mærker også at man er gravid. Mange føler sig mere følsomme og sårbare, og trætheden i de første måneder af graviditeten kan forstærke følelserne.

Når du er klar, er du nødt til at tage en beslutning om graviditeten og din fremtid. Det kan være en svær beslutning. Derfor er det vigtigt, at du har støtte, relevante informationer og tid til at tænke det hele igennem uden frygt, panik og pres fra folk omkring dig. Den beslutning du tager har betydning for din fremtid, så det er godt at bruge tid på overvejelserne.

Jeg er gravid, men ønsker ikke at være det

Hvis du er uønsket gravid kan de mange forandringer i kroppen og psyken virke overrumplende.

Uønsket gravid – Hvad gør jeg nu?
Dine følelser er måske overvældende i øjeblikket. Det kan hjælpe at tale med én om dine følelser, især hvis du ikke har fortalt nogen, at du er gravid.

Det vil være godt at vide, hvilke valgmuligheder du har, når du er gravid og i tvivl. Du kan også have brug for støtte og hjælp i beslutningsprocessen. Du kan synes det er nødvendigt at gøre noget lige nu. Vi anbefaler dog, at du tager dig god tid til at tænke graviditeten og dine valgmuligheder igennem, så du træffer et informeret og velovervejet valg, som du har det godt med.

Hvem skal jeg tale med om min graviditet?
Din partner og din familie kan være en god støtte, men det kan også være godt at tale med én, der ikke er følelsesmæssigt involveret i den uventede graviditet.

I en beslutningsproces er det godt at tale med én som:

  • lytter
  • forstår dine følelser
  • giver dig tid og rum til at tale tingene igennem
  • hjælper dig med at overveje ting, du ikke havde tænkt på
  • kan give dig relevant information om dine valgmuligheder
  • respekterer din frihed til at vælge

Måske har du nogen at tale med i dit eget netværk. Du er også velkommen til at benytte vores Online Rådgivning, hvis du har brug for én at tale med om graviditeten. Vi tilbyder også personlige samtaler i Aalborg.

Hvilke valgmuligheder har jeg?
Det første valg du må træffe, er om du vil fortsætte graviditeten eller ej. Hvis du vælger at fortsætte graviditeten, kan du vælge at beholde barnet eller lade andre tage sig af det gennem adoption. Her kan du læse om de forskellige valgmuligheder når du er gravid:

Om at blive forælder

Om adoption

Om abort

Hvor langt er jeg henne?

Klik her for at gå til Online Rådgivning
Klik her for at læse om muligheden for Personlig samtale i Aalborg.