Jeg er måske gravid – om graviditetstest

Er du bange for, at du er gravid? Er din menstruation udeblevet, eller har du haft ubeskyttet sex? Kvalme, brystspændinger og træthed kan også være tegn på graviditet, men kan ikke i sig selv påvise om man er gravid.

Du må først vide, om du er gravid eller ej. Hvordan finder du ud af det?

Hvordan finder jeg ud af, om jeg er gravid?

Måske har du nogle symptomer, som tyder på, at du er gravid. Det er dog altid bedst at finde ud af, om du er gravid eller ej ved at få lavet en graviditetstest.

En graviditetstest påviser tilstedeværelsen af et bestemt graviditetshormon i din urin (hCG). Det er hurtigt og nemt at tage testen. Koncentrationen af hCG i kroppen skal være over et vist niveau før en graviditetstest kan vise positiv. Derfor er det vigtigt ikke at teste for tidligt. Hvis man f.eks. tester få dage efter man har haft ubeskyttet sex, kan man godt være blevet gravid, men en test vil endnu ikke vise positiv. Derfor skal man tidligst tage testen den dag, man forventer at få menstruation. Hvis man kender datoen for det ubeskyttede samleje, kan man vente 14 dage før man tester. Hvis man oplever symptomer på graviditet, men testen viser negativ, kan man vente en uge og teste igen.

Hvordan får jeg lavet en graviditetstest?

Hvis du gerne vil tage testen selv, kan du:

  • købe en test på apoteket eller i Matas.
  • købe en test i de fleste større supermarkeder.

Hvis du gerne vil have andre til at lave testen for dig, kan du:

  • tage en urinprøve med til din egen læge. Det er gratis.
  • tage en urinprøve med på apoteket, hvor man betaler for at få testen foretaget.

Hvis din graviditetstest er positiv

En positiv graviditetstest kan være et chok for dig, også selvom du har mistanke om, at du er gravid. Derfor er det en god ide at være sammen med én du har tillid til, når du får testresultatet. Du er også velkommen til at skrive til vores Online Rådgivning, så du har én at dele oplevelsen og de mange følelser med.

Hvis din graviditetstest er negativ

En negativ graviditetstest kan enten være en lettelse eller en skuffelse, alt efter hvad man ønskede den skulle vise. En negativ test der er taget korrekt og på det rette tidspunkt efter vejledningen er sandsynligvis en afkræftelse af at du er gravid. Men en negativ test, der er taget forkert eller for tidligt efter befrugtningen, kan være falsk negativ. Det vil sige at der ikke endnu er hormon nok i urinen, til at den kan afsløre en graviditet. Hvis din test er negativ, kan du eventuelt tage en ny test en uge senere. Viser denne også negativ, men din menstruation udebliver, så kontakt din læge. I sjældne tilfælde skal der en blodprøve til at påvise en graviditet.

Hvad er næste skridt?

Det kan være et stort chok at finde ud af, at man er gravid. Du er måske bange, har blandede følelser eller er ved at gå i panik. Måske føler du dig også presset af dine omstændigheder og folk omkring dig.

Med andre ord er graviditeten måske en krise for dig.

Du føler måske, at du er nødt til at løse problemet meget hurtigt. Men det er vigtigt at tage tid til at snakke om din situation, så du ikke gør noget overilet. Kontakt en kvalificeret rådgiver gennem Online Rådgivning. Vi er der for dig, så længe du har brug for det. Vi tilbyder også personlige samtaler i Aalborg.

Rådgiveren kan hjælpe dig se på din situation, og dine valgmuligheder. I kan også tale om de følelser du har.

Hvis din graviditetstest var negativ, kan du stadig have brug for at tale med én:

  • Hvis du har haft ubeskyttet sex inden for de sidste 72 timer og gerne vil vide noget om nødprævention.
  • Om hvordan du har det med muligheden for at blive gravid i fremtiden.
  • Om hvordan du har det i dit parforhold.
  • Om din nuværende præventionsform.

Skriv til os her på HvadNu, hvis du har brug for yderligere hjælp. Klik her og gå til Online Rådgivning.

Læs mere
Hvis graviditetstesten var positiv – Jeg er gravid