Min teenagedatter er gravid

Det kan føles som om verden styrter sammen: Din teenagedatter er gravid. Det kan være et chok, en skuffelse, en svær situation. Det kan føles som om alle dine håb og drømme for hendes fremtid brister.

Hvad skal jeg gøre? Dette er mit værste mareridt…

Find én du kan tale med, som ikke er involveret i situationen. Måske kender du én som selv har oplevet noget lignende, og er kommet godt igennem det. Du kan også skrive til os her på HvadNu om, hvordan du har det. Hvis du skal have overskud til at hjælpe din datter, må du også tænke på dig selv.

Hvad skal jeg sige til min datter?

Hvis du først taler med en ven eller rådgiver, vil du bedre kunne tale stille og roligt med din datter om den svære situation. Her er nogle råd til samtalen med din datter.

 • Husk at hun står i en overvældende situation. Hun er måske rådvild. Måske føler hun sig meget alene og usikker, og er i tvivl om hvad du tænker om hende. Prøv et øjeblik at sætte dig selv i hendes sted.
 • Vis din datter, at du stadig elsker hende – uanset hvad der sker. Måske ved hun det ikke – du bliver nødt til at sige det!
 • Undgå at give nogen skylden for denne situation.
 • Vær villig til at lytte til hende. Hav respekt for hendes følelser.
 • Vær forberedt på at fortælle andre af familiens medlemmer om graviditeten for hende, hvis hun ønsker det. Så kan de elske og støtte hende.
 • Hjælp hende med at få kendskab til sine valgmuligheder: Forældreskab, adoption og abort. Lad hende f.eks. skrive til en rådgiver her på HvadNu, så hun kan få svar på sine spørgsmål.

Hun er under 18 år. Kan hun få en abort?

Måske ønsker du, at din datter skal have en abort – måske ønsker du det ikke. Det er vigtigt, at du kender til alle valgmulighederne og ikke tager beslutningen for hende, men hjælper din datter med at vælge selv. Abort er ikke så let og uproblematisk en løsning, som det lader til.

Selvom unge under 18 år ikke kan modtage lægebehandling uden forældrenes tilladelse, kan der i særlige tilfælde gives dispensation, så forældrene ikke involveres i en abort.

Det er selvfølgelig bedst for teenagere, at deres forældre er involveret i vigtige beslutninger. Læger er forpligtede til at opmuntre unge under 18 år til at involvere deres forældre. Nogle gange ønsker teenagere dog ikke, at deres forældre skal informeres, og generelt sætter lægen sig ikke imod patientens ønske.

Det er kun den gravide, uanset hvor ung hun er, der kan beslutte om graviditeten skal fortsættes, eller om hun vil have en abort eller bortadoptere. Hverken forældre, kæreste eller andre kan tage dette valg eller tvinge hende til det.

Hvad med hendes uddannelse?

 • En graviditet er ikke ensbetydende med, at din datter ingen uddannelse får.
 • En graviditet er ikke ensbetydende med, at din datter bliver smidt ud af skolen. Faktisk bør skolen arbejde på, at hun kan forblive under uddannelse og stadig udvikle sig fagligt.
 • Hvis din datter står overfor at skulle starte på en uddannelse, så vil det være en god ide at kontakte studievejlederen på stedet for at finde den bedste løsning for hendes uddannelsesforløb..
 • Nogle gange vurderer en klasselærer, at skolen ikke længere er et passende miljø for den gravide teenager. I det tilfælde skal alle involverede (eleven, forældrene, skolens ledelse, sagsbehandler) beslutte den bedste uddannelsesplan for pigen.
 • En graviditet kan også gøre en pige mere motiveret i forhold til skole og uddannelse!
 • En graviditet kan måske bevirke at din datters uddannelse bliver forsinket med et eller 2 år, men set i det større perspektiv, har det ikke den store betydning.

Fra mor til mor…

Mist ikke håbet for dig selv og din datter. Det der virkede håbløst
for os, er blevet vendt 180 grader. Det har ikke altid været
let, men det har været det hele værd. Nu har jeg et
vidunderligt forhold til min datter og mit barnebarn.
Jeg kunne ikke være mere stolt af dem.

Klik her for at gå til Online Rådgivning