Jeg er gravid, og jeg er under uddannelse…

“Jeg er netop startet på min uddannelse. Jeg har glædet mig længe til at komme igang, men nu har jeg lige fundet ud af, at jeg er gravid!! Det er super dårlig timing, men på den anden side synes jeg også, det er svært at få en abort. Min veninde siger, jeg er nødt til at vælge mellem uddannelsen og barnet. Er det virkelig nødvendigt? Hvad mener I?”

“Først og fremmest kan jeg kan godt forstå, det er overvældende, når du finder ud af, du er gravid på et tidspunkt i dit liv, hvor du slet ikke havde forestillet dig, at få et barn.

Det gør selvfølgelig ikke et studie nemmere at gennemføre, at man får et barn undervejs. Men på den anden side, er der faktisk folk der vælger at få børn mens de studerer, da studietiden er en forholdsvis fleksibel tid i livet (f.eks. sammenlignet med når man har fuldtidsjob). Måske kan du på dit studie møde nogen, der har fået barn undervejs?

Det kan være en god ting, at have støtte fra sine omgivelser, hvis man har et barn mens man studerer, men det er ikke umuligt at få det til at fungere. Så man behøver ikke vælge mellem barnet eller uddannelsen. Der er i en række studiebyer kollegier for studerende med børn – det kan også give støtte i hverdagen.

Hvis du vil kigge på mulighederne for at tilrettelægge dit studieforløb, så det passer med graviditeten, kan det være en god ide at få en samtale med en koordinator eller en studievejleder på dit studie.”

 

Jeg er gravid og jeg mister måske mit job…

“Jeg er åbenbart gravid, og det var ikke planlagt. Jeg blev egentlig glad da jeg tog testen, men jeg er bange for jeg mister mit job, hvis jeg fortæller min chef jeg er gravid. Jeg har hørt om andre gravide der er blevet fyret, og jeg ville slet ikke kunne overskue det, hvis jeg mistede mit job. Så nu har jeg fået en tid ved lægen, men jeg ved ikke hvad jeg vil.”

“Det kan være en stor omvæltning at opdage man er gravid. På den ene side kan det være en glædelig nyhed, men på den anden side følger der rigtig mange spørgsmål med. Hvad skal der nu ske? Nogen gange fylder spørgsmålene så meget, at det helt kan tage glæden fra én.

Jeg håber ikke du føler du skal stå til regnskab overfor nogen, fordi du er blevet gravid. Det sker for mange uden det er planlagt, og mange har derfor stået i samme situation som dig. Sket er sket, og der er ikke andet at gøre end at se fremad.

Det er ikke lovligt, at fyre en kvinde fordi hun er gravid. Det er diskriminination, og selvom det ikke er behageligt, at fortælle chefen man er gravid, så er man beskyttet af loven. Man må ikke fyre eller degradere kvinder fordi de er gravide og skal på barsel. Samtidig er det helt op til én selv, hvornår man vil fortælle sin arbejdsplads at man er gravid. Man skal blot give besked senest 12 uger inden man skal på barsel. Så du kan helt selv bestemme hvornår du er klar til informere din arbejdsgiver.

Jeg ved ikke om du er medlem af en fagforening, men det kan være en rigtig god idé at blive det. Fagforeningen kan svare på alle spørgsmål omkring job og graviditet og barsel, og kan støtte dig, hvis du oplever problemer.

Du skriver, at du umiddelbart blev glad, da du så, du var gravid. Men det lyder til at den her bekymring omkring dit job er kommet til at fylde rigtig meget for dig. Det er en stor beslutning du står overfor, og spørgsmålet er om tankerne omkring jobbet skal fylde så meget at det afgør beslutningen?

En måde at sætte tingene lidt i perspektiv, er at tænke nogle år frem i tiden. Hvordan tror du, du vil se tilbage på den her beslutning hvis du vælger at få en abort? Og hvordan tror du, du vil se tilbage, hvis du vælger at gennemføre graviditeten?”

Jeg er gravid, og jeg har ikke noget job…

“Jeg er arbejdsløs, og nu er jeg blevet gravid. Jeg vil gerne beholde barnet, men jeg aner ikke hvordan jeg skal få det til at hænge sammen med økonomien. Kan man få barsel, hvis man er arbejdsløs eller hvordan?”

“Helt grundlæggende kan man godt få barsel, når man er arbejdsløs.

Hvis du er berettiget til dagpenge, er du også berettiget til barselsdagspenge når du får et barn. Arbejdsløshedsdagpenge udbetales fra A-kassen, mens barselsdagpenge kommer fra kommunen. Det er dog A-kassen der erklærer overfor kommunen, at du er berettiget til dagpenge. Derfor kan du stille dine spørgsmål om barsel til både A-kassen og kommunen.

Du kan læse om barselsdagpenge på borger.dk.

Hvis du er berettiget til kontanthjælp kan du også få kontanthjælp når du får et barn. Du skal blot ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet, være i aktivering og gå til møder osv mens du er på barsel. Din kontanthjælp vil måske stige, fordi du bliver forsørger (hvis du ikke er det i forvejen).

Du kan læse om kontanthjælp når du får et barn på borger.dk.”

Jeg mangler et sted at bo…

“Jeg har netop fundet ud af jeg er gravid. Jeg er i tvivl om jeg skal beholde det. Der er mange ting inde i billedet, men det der bekymrer mig mest, er at jeg ikke kan bo her med et barn. Min lejlighed er for lille. Hvad gør jeg? Kan kommunen hjælpe?”

“Man kan have mange forestillinger om hvor stor en bolig skal være, for at der kan være et barn. Der er dog ingen formelle krav til, hvor stor en bolig man skal have, når man får et barn, og hvis man kigger lidt rundt (især i storbyer) vil man opleve at familier har fået selv meget små boliger til at fungere. Der kan dog være regler, hvis man f.eks. bor på kollegie, som gør at man er nødt til at finde en ny bolig, hvis man får et barn.

Kommunen er ikke forpligtet til at hjælpe én med at finde en ny bolig. Kun hvis man står på gaden, skal kommunen hjælpe med at finde ‘tag over hovedet’, men dette behøver ikke være permanent. Kommunen har dog omvendt gode muligheder for at hjælpe med at finde bolig, da de har adgang til at fordele en del af de almene boliger i boligsselskaberne, når disse bliver ledige. Derfor har nogle kommuner også særlige ventelister, f.eks. for enlige forsørgere, så man nemmere kan få adgang til en egnet bolig. Men det er forskelligt fra kommune til kommune.

Men man kan jo også søge efter en ny bolig selv – skrive sig op i boligselskaber, kigge i lokalavisen eller hvad der nu er relevant i det område man bor. Det kan være svært at give et klart svar på spørgsmålet “hvordan finder jeg en bolig?”. Det afhænger af hvor i landet man søger.”

Jeg føler mig ikke klar til at få et barn…

Spørgsmål: “Jeg er blevet gravid, selvom jeg brugte prævention. Jeg kunne godt tænke mig, at få børn engang, men jeg havde slet ikke forestillet mig, at det skulle være nu. Jeg havde tænkt, jeg skulle være færdig med min uddannelse først. Jeg føler mig bare ikke klar til at blive mor endnu…”

Svar: “Hvornår man er ‘klar’ til at få et barn? Det er et godt spørgsmål.

Det er selvfølgelig rart, hvis alting er ‘på plads’ før man får et barn, men virkeligheden er jo en anden for rigtig mange mennesker. Og spædbørn er jo egentlig ligeglade om uddannelse, hus og karriere er ‘på plads’ – de har brug for omsorg.

Jeg tror rigtig mange gravide er i tvivl om de er ‘klar’ til at blive mor. De færreste føler sig 100% klar, og for mange er graviditeten en proces, hvor man forbereder sig – både fysisk og psykisk.

Man skal også huske, at livet ikke går i stå, når man får et barn. Det er muligt at gennemføre en uddannelse, få job og hjem. Tingene kan komme på plads hen ad vejen, hvis det er det du ønsker.”