Jeg er gravid og helt alene…

Spørgsmål: “Jeg har lige fundet ud af jeg er gravid. Jeg flyttede til byen for 2 måneder siden for at tage min uddannelse og være tættere på min kæreste. Men det gik ikke – jeg gjorde det forbi i sidste weekend. Og nu sidder jeg så her helt alene. Min familie bor langt væk, og jeg har ikke rigtig nogen venner her. Jeg har altid tænkt, at jeg aldrig skulle have en abort, men lige nu virker det totalt uoverskueligt. Har fået en tid hos lægen på torsdag, men jeg ved ikke rigtig hvad jeg vil. Er bare rigtig ked af det.”

Svar: “Først og fremmest er jeg ked af at høre du føler dig så alene i denne situation. Når man er gravid har man særligt behov for omsorg og støtte, og jeg håber du kan støtte dig til din familie og dit gamle netværk, selvom de ikke bor lige om hjørnet.

Det lyder til at dit liv er ved en skille-vej, og der er flere spørgsmål i dit liv, som må afklares hen af vejen. Du skriver, at det ikke gik med din kæreste og du har gjort det forbi med ham. Jeg ved ikke, om det, at du er gravid med ham får dig til at overveje tingene en ekstra gang – måske, måske ikke. Et andet spørgsmål handler om graviditeten – hvad skal der nu ske? Og det tredje spørgsmål handler om, hvor du skal bo og hvad med din uddannelse? Overvejelserne fletter sig ind i hinanden, men måske det kan hjælpe dig at skille tingene lidt ad og tage ét spørgsmål af gangen.

Det mest presserende spørgsmål omhandler jo graviditeten. Hvis du kan, så prøv at tænke på graviditeten lidt for sig – uden at blande alle de andre uvisheder ind i det til at starte med. Hvad tænkte du, da du opdagede at du var gravid? Hvordan har du det med at være gravid? Jeg ved ikke om du overhovedet har haft overskud til at tænke over det? Det kan tage lidt tid før nyheden bundfælder sig, og måske har du brug for at tale med en veninde eller din familie om det. Og måske flere gange.

Det kan som sagt tage tid, og hvis du føler at du ikke er afklaret før din aftale på torsdag, så er det helt ok at udskyde beslutningen, til du er klar. Du kan evt flytte din tid, hvis du endnu ikke er klar til at tale med lægen.

Hvis du efterhånden finder ud af, hvad du gerne vil, så kan du tage de næste spørgsmål ét af gangen: Hvad skal der ske med uddannelsen? Er det her jeg skal bo? Osv. Det kommer selvfølgelig til at tage tid, men lidt efter lidt kan du finde frem til, hvad der skal ske. Det er ok at du ikke har en færdig plan for hele situationen lige nu. Først og fremmest har du brug for at støtte dig til nogen, du har tillid til. Derefter kan du finde ud af hvad du vil – én ting af gangen.”

Jeg er gravid – er bortadoption en mulighed?

“Jeg er gravid, og kan ikke klare at få et barn, men jeg bryder mig ikke om at få en abort. Jeg overvejer bortadoption. Er det overhovedet en mulighed?”

Det gør mig ondt at høre, du står i så vanskelig en situation. Det må bestemt ikke være nemt.

Hvis det (af den ene eller anden grund) ikke er muligt for dig selv at tage dig af det barn du venter, og du ikke ønsker abort, er det rigtigt at bortadoption er en mulighed. Det er jo på ingen måde en nem løsning, men det fornemmer du nok også selv. Men det kan i nogen tilfælde være en god løsning, da det giver barnet nye forældre. Du vil altid være barnets biologiske mor, men gennem en bortadoption og adoption får barnet nye forældre, der vil tage sig af barnet gennem dets opvækst. Det er en stor beslutning, da den er juridisk bindende og ikke kan laves om. Også derfor får man en del samtaler på statsforvaltningen inden, og man kan tidligst give tilsagnet om bortadoption 3 måneder efter barnet er født. Indtil da er barnet i en plejefamilie.

Hvis du overvejer bortadoption, kan du læse mere om det her.”

Egentlig er jeg slet ikke glad for tanken om abort, det er slet ikke mig…

Spørgsmål: “Jeg er i syv sind. Min kæreste har lige forladt mig, og nu opdager jeg, at jeg er blevet gravid… Jeg kan slet ikke overskue at få et barn lige nu. Men jeg får det dårligt, når jeg læser om abort – det er bare slet ikke mig. Hjælp.”

Svar: “Jeg er ked af at høre, at din kæreste er gået fra dig. Når man er gravid, har man jo særligt brug for støtte og omsorg, så jeg kan godt forstå det er svært for dig lige nu.

Det lyder til at du har brug for at sunde dig lidt fra chokket før du beslutter dig, hvad der skal ske. Jeg kan forestille mig, at det i sig selv er en stor omvæltning at blive alene, når det var kæresten, der besluttede at I ikke længere skulle være sammen. Nu er du oveni hele den omvæltning gravid, og det kan tage tid at tænke tingene igennem og kigge på de valgmuligheder du har. Det kunne være godt, om du havde en god veninde eller et familiemedlem du er tryg ved, som du kan tale din situation igennem med – gerne flere gange, så du kan vende tankerne med nogen.

Det lyder til at der ikke rigtig er nogle ‘lette løsninger’ i din situation. Du bryder dig ikke om tanken om abort, og det virker uoverskueligt at få et barn lige nu. Spørgsmålet er, hvilken af de to valgmuligheder, du (måske med tiden) kan finde dig til rette i. Det bedste vil jo være, at det er et valg du kan leve med, også selvom det bliver svært.

Prøv at give dig tid til at overveje hver enkelt mulighed – først den ene, så den anden. Hvordan vil jeg have det, hvis jeg gør xxx? Hvordan mon det vil være på sigt? Hvem kan hjælpe mig, hvis jeg har brug for det? Hvilke spørgsmål har jeg brug for at få svar på, før jeg beslutter mig?

Hvis du har lyst til at tale med nogen om dine tanker, er du også velkommen til at skrive til os.”

Kan jeg magte et barn mere? Jeg havde ikke forestillet mig, at vi skulle have flere.

Spørgsmål: “Jeg er blevet gravid igen. Det var bestemt ikke planen. Vi var enige om, at vi ikke skulle have flere børn, og det hele var begyndt at blive lidt lettere. Men nu er jeg altså gravid, og jeg aner ikke hvad jeg skal gøre. Den ene dag er jeg glad, og den næste kan jeg slet ikke overskue det.”

Svar: “Det er ikke altid nemt, når livet ændrer kurs. Man har indstillet sig på, hvordan tingene er og ser ud til at blive. Og så kan det være svært, hvis livet tager en drejning – som dit f.eks. har gjort nu. Det kan tage tid at fordøje det. Og det er slet ikke unormalt at have blandede følelser omkring det at være gravid – især i de første måneder.

Jeg tror mange kvinder, har overvejet om de kan rumme et barn mere. Har vi overskud til et mere? Energi til et mere? Nogen gange kan det se uoverskueligt ud. Det kan sommetider hjælpe at sætte ord på, hvad det er, der bekymrer én og fylder i tankerne. Så kan man også bedre begynde at finde løsninger sammen.

Heldigvis er naturen jo indrettet sådan, at man har 9 måneder før barnet kommer. Det giver tid til at forberede sig og indstille sig på det nye familiemedlem. Det giver selvfølgelig udfordringer at få et barn mere, men mange oplever også, at det giver mange glæder til hele familien.”

Jeg er gravid, men føler mig ikke klar til at få et barn…

“Jeg er blevet gravid, selvom jeg brugte prævention. Jeg kunne godt tænke mig, at få børn engang, men jeg havde slet ikke forestillet mig, at det skulle være nu. Jeg havde tænkt, jeg skulle være færdig med min uddannelse først. Jeg føler mig bare ikke klar til at blive mor endnu…”

“Hvornår man er ‘klar’ til at få et barn? Det er et godt spørgsmål.

Det er selvfølgelig rart, hvis alting er ‘på plads’ før man får et barn, men virkeligheden er jo en anden for rigtig mange mennesker. Og spædbørn er jo egentlig ligeglade om uddannelse, hus og karriere er ‘på plads’ – de har brug for omsorg.

Jeg tror rigtig mange gravide er i tvivl om de er ‘klar’ til at blive mor. De færreste føler sig 100% klar, og for mange er graviditeten en proces, hvor man forbereder sig – både fysisk og psykisk.

Man skal også huske, at livet ikke går i stå, når man får et barn. Det er muligt at gennemføre en uddannelse, få job og hjem. Tingene kan komme på plads hen ad vejen, hvis det er det du ønsker.”