Hvor hurtigt kan jeg få en abort?

“Det er svært at sætte tid på, hvor hurtigt forløbet kan gå, men det kan ikke gøres på få dage.

Første skridt er at kontakte lægen og få foretaget en test, så det kan fastslåes om man er gravid eller ej. Hvis testen er positiv, får man en tid hos lægen til en undersøgelse. Her vurderer lægen, hvor langt man er henne i graviditeten ved at spørge til menstruationen og mærke på livmoderens størrelse. Hvis man anmoder om en abort, informerer lægen om hvad det er og hvad det indebærer. Hvis man stadig ønsker abort, skriver lægen en henvisning. Man får så en tid, hvor man skal møde til forundersøgelse, hvor man bliver scannet og det fastslåes, hvor langt man er henne. Herefter lægger man en plan for selve aborten.

Hvor lang tid forløbet tager, afhænger altså af, hvor lang ventetid, der er i de forskellige ‘led’. Man kan have et ønske om få det overstået hurtigt, men ventetiden kan have den fordel, at man får tid til at overveje beslutningen en ekstra gang.  Det er en stor beslutning, og personalet er vant til, at den gravide kan være i tvivl.

Det er på alle tider i forløbet ok, at ombestemme sig.”

Jeg er under 18 år – kan jeg få en abort uden at sige det til mine forældre?

“Jeg er 17 år, og har fundet ud af jeg er gravid. Jeg tror jeg gerne vil have en abort, men jeg har ikke lyst til at fortælle det til mine forældre. Kan jeg få en abort uden de får det at vide?”

“Normalt skal man have forældrenes tilladelse (underskrift hos lægen) hvis man ikke er myndig. Man kan søge om dispensation fra denne regel, hvis der er en helt særlig grund til at man ikke ønsker at involvere sine forældre. Man søger gennem lægen, og det skal vurderes af et abortsamråd, som indkalder én til samtale.

Spørgsmålet er dog, om det ikke kunne være godt at involvere dine forældre, så du ikke står alene med så alvorlig en beslutning? Mange er nervøse for at fortælle deres forældre, at de er blevet gravide. Men de fleste forældre elsker jo deres børn, og vil gerne hjælpe dem, hvis de har problemer. Så selvom det måske kan være svært at få det sagt, kunne det måske være en lettelse, at de får det at vide?”

Kan man blive steril af at få en abort?

Spørgsmål: “Jeg er blevet gravid uden det var planlagt, og er i tvivl om hvad jeg vil. Hvis jeg får en abort, kan jeg så gå hen og blive steril, så jeg ikke kan få børn senere? Det ville jeg bare være så ked af.”

Svar: “Man kan ikke umiddelbart sige, at man kan blive steril af at få en abort. Der er dog en risiko for at få en underlivsinfektion, når man får en provokeret abort. Hvis infektionen er voldsom, eller den ikke bliver behandlet, kan den give arvæv i æggestokkene, som kan gøre det vanskeligt at blive gravid. Men risikoen for at få en infektion er ikke stor, og risikoen for at den gør det vanskeligt at blive gravid er mindre.

En anden ting, som man kan overveje er, at det ikke bliver nemmere at blive gravid med alderen. Fra man er 25 år begynder fertiliteten (altså en kvindes evne til at blive gravid) at dale, og efter de 35 går det rigtig stærkt. Så ved at udsætte tidspunktet man får børn, er der altid en risiko for, at det kan være svært at blive gravid, simpelthen fordi man er blevet ældre.”