Hvornår kan jeg teste for graviditet?

“Jeg har været sammen med en fyr, og vi brugte ikke prævention. Jeg tænkte egentlig ikke så meget over det, men nu er begyndt at få det underligt – ondt i maven. Hvornår kan jeg tage en graviditetstest?”

“Man plejer at sige, man kan tage en test tidligst den dag man forventer at få menstruation. Så hvis der plejer at gå 30 dage fra sidste menstruation begyndte til den nye begynder, kan man teste den dag der er gået 30 dage.

Men kan også regne fra den dag, man havde ubeskyttet sex, og teste tidligst 14 dage efter. Læs evt i indlægssedlen på testen, hvor tidligt du kan teste.

En graviditetstest måler hvor meget hCG (graviditetshormon), der er i urinen. Alle kvinder har en smule hCG i kroppen, men hvis man bliver gravid begynder koncentrationen at stige lige så stille – der kommer mere og mere hver dag. Testen måler altså om der er så meget hCG, at det viser man er gravid. Men hvis man tester for tidligt, kan testen vise negativ, selvom man egentlig er gravid. Derfor er det vigtigt, ikke at teste for tidligt, for så kan man ikke stole på testresultatet. Den kan vise negativ, selvom man er gravid.

Hvis testen var negativ og menstruationen ikke kommer, kan man vente en uge mere og tage en ny test.”

Category: Graviditetstestning